om hunnentwil


om hunnentwil 1.0

(archaïsch; (vooral) geschreven taal)

ter wille van hen; ten behoeve van hen; voor hen
Ook bekend van tal van Bijbelpassages en vaak nog aangetroffen in religieus getinte teksten.

Algemene voorbeelden


Er bestaan mensen die ervan overtuigd zijn dat de wereld onder hun (dure) schoenen louter om hunnentwil draait.

http://uilenvlucht.jotemo.be/?p=7173,

Omdat Christian Levi Zoutendijk veel in Messiasbelijdende kringen verkeert, kreeg hij op zijn hart zijn roepnaam Christian te wijzigen in Levi. 'Om joden geen aanstoot te geven. Als zij bij "Christian" aan religieuze onderdrukking denken, gebruik ik duizendmaal liever mijn tweede naam.' Maar ook onder christenen stelt hij zich voor als 'Levi'. Zoutendijk verklaart: 'Zolang zij menen dat Messias een geheel nieuw geloof stichtte onder deze naam, zal ik "Christian" ook om hunnentwil niet kunnen dragen.'

http://www.yeshuahatorah.com/wordpress/christian-levi-een-oxymoron/,

Eulalio heeft nooit bestaan, maar anderen als hij wel. Zoals ook de jongens en meisjes uit De 120 dagen van Sodom hebben bestaan, of Batemans slachtoffers uit American Psycho – en ik om hunnentwil die boeken (prachtig geschreven volgens sommigen) niet kan lezen.

http://www.groene.nl/artikel/het-woord-is-echt,

De werkelijkheden waarin de christenen leefden tijdens de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling, waren niet zonder gelijkenis met het kader en de toestand van de Palestijnse christenen nu. Ze moesten hun relatie met Joden en het jodendom uitwerken, terwijl ze gewikkeld waren in een worsteling om identiteit en overleven te midden van een andere dominerende religieus-cultureel-politiek wereldbeeld - het Grieks-Romeinse - dat niet erg verdraagzaam was tegenover christenen en christendom. We weten, dat in de loop van die strijd Joden en jodendom ten offer werden gebracht. Ik zou er bij mijn Palestijns-christelijke buren, om hunnentwil en mijnentwil, voor willen pleiten niet die fout te herhalen.

http://www.appelkerkenisrael.nl/actueel/een-bevrijdend-woord-red-geert-cohen-stuart,

Wij zegenen en aanbidden U, omdat op deze dag (in deze nacht) de Maagd Maria de Verlosser heeft geschonken aan onze wereld, en wij smeken U, samen met haar, met de heilige Jozef en met uw apostelen en bloedgetuigen Petrus, Paulus, Andreas [...] en met al uw heiligen. Om hunnentwil en op hun voorspraak vragen wij: wees onze toevlucht, waar wij ook gaan, wees onze kracht.

http://www.katholiek.nl/eucharistische-gebeden/

Wanneer er in Sodom tien rechtvaardigen geweest waren, zou de Heer om hunnentwil de stad niet omgekeerd hebben. Omdat dezen gemist werden, was deze stad zonder waarde en heerlijkheid; dus eerloos.

http://www.hetkoninkrijkderhemelen.info/tekst-voor-tekst/de-openbaring-van-johannes/de-heilige-stad/